Мексикански археолози са открили тунел в ацтекската пирамида Уицилопочтли (Темпло Майор)

...
Мексикански археолози са открили тунел в ацтекската пирамида Уицилопочтли (Темпло Майор)
Коментари Харесай

Откриха тунел в пирамидата на ацтеките Уицилопочтли

Мексикански археолози са разкрили тунел в ацтекската пирамида Уицилопочтли (Темпло Майор) в античния град Теночтитлан на територията на модерно Мексико. Той води към две затворени камери, ситуирани на централна площадка с кръгла форма, оповестява Fox News.

Тунелът има дължина 8,2 метра, широчина 0,5 метра и височина 1,5 метра. Входът в прохода е бил затворен от тритонна плоча, вдигната през 2013 година. В скритото пространство зад нея учените разкрили златни декорации, кости от орли и остатъци на две обезглавени деца на 5–7 години, както и покрит с камъни и пръст стеснен проход.

Според археолозите това са свидетелства за ритуални жертвоприношения на античните ацтеки, а камерите може да са били място за кремиране на мъртвите ацтекски владетели.

През 1325–1521 са изгаряли своите водачи. В един от докладите на на испанските завоеватели се показва за кремиране, осъществено през 1521 година.

Съвременното положение на пирамидата Уицилопочтли. Lobato62/wikipedia.org/GFDL

Учените възнамеряват да разпечатат входовете към камерите през 2016 година. За първи път тези кухи пространства, ситуирани под каменен монолит на ацтекския господ на земята Тлалтекутли, са открити през 2007 година при радарно проучване.

По-рано археолозите не са намирали кремирани тела на ацтекски владетели. Ако в камерите бъде открит прахуляк на водачи на изчезналата цивилизация, това ще стане първото сходно изобретение, което е значимо за културното завещание на Мексико, което и до момента се пробва да получи короната на Монтесума (последния император на ацтеките) и щита на Ауизотъл от Световния музей във Виена.

Пирамидата Уицилопочтли съставлява комплекс от храмови уреди в столицата на ацтеките Теночтитлан. Височината ѝ е достигала 60 метра, а на върха ѝ са били ситуирани храмове на бога на Слънцето и войната Уицилопочтли и на бога на дъжда и плодородието Тлалок.

Пирамидата е издигната към 1325 година и двеста години по-късно е станала паметен център на страната на ацтеките. Голям част от комплекса Темпло Майор е била разграбена и унищожена от испанските завоеватели през 1521г. Днес са се съхранили останките от долната част на Уицилопочтли, с чиито разкопки се занимават археолозите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР